Demonstratie paardenreddingboot | Oktober 2018

Op zaterdag 27 oktober a.s. vanaf 11.00 uur trekken 10 stoere paarden tijdens deze demonstratie spectaculair een reddingboot over het strand en door de branding de zee in.

Paardenreddingboot met Theo - fotografie Dirk van EgmondRijke historie

De demonstratie is bijzondere gebeurtenis die herinnert aan de rijke historie van het reddingsstation op Ameland in het redden van drenkelingen en verlenen van hulp aan schepen die in nood verkeren voor de kust. In 1937 kreeg het eiland de beschikking over een motorstrandreddingboot, de Abraham Fock, welke door 8 paarden het water in getrokken werd. Deze reddingsboot heeft met name in de oorlogsjaren gevaarlijke tochten gemaakt, maar kwam op 14 augustus 1979 landelijk in het nieuws toen bij de lancering 8 paarden verdronken. Veel toeschouwers op het strand keken verbijsterd en verslagen naar het schouwspel in zee. Grote verslagenheid heerste er op Ameland over de dood van de 8 dappere paarden. Hun stoffelijke overschotten zijn aan de oostkant van het Reddingbootpad begraven. Een gedenksteen op het Paardengraf herinnert aan de ramp van 14 augustus 1979. Wil je meer weten over dit verhaal? Lees verder op de website van Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 

In het Maritiem Centrum ‘Abraham Fock’ kun je herinneringen ophalen aan de gloriejaren van het reddingswezen op Ameland.

Start en locatie demonstratie

  • Datum: zaterdag 27 oktober om 11.00 uur (datum en tijd onder voorbehoud!)
  • Start demonstratie: boothuis bij het Maritiem Centrum ‘Abraham Fock’ (Oranjeweg 18 in Hollum)
  • De lancering van de reddingboot vindt plaats op het strand zuid/west van Hollum (aan het einde van het Tjettepad)
  • Ben je slecht ter been of zit je in een rolstoel? Bekijk de tewaterlating dan vanaf het uitkijkplatform, goed bereikbaar via het pad dat is aangelegd naast de reddingbootovergang.

 

Agenda | demonstraties paardenreddingboot